eTwinning

   

etwinning logo 656x369

H εφημερίδα μας

Το περιοδικό μας

  da da issue2

Δυτικός άνεμος

Εκδόσεις

roda

"Τα ρόδα της αυγής..." (pdf)

Ποιήματα και διηγήματα που διακρίθηκαν
στον Β΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό
του Π.Γ.Π.Π.: «Στη γειτονιά μου ή σε τόπους μακρινούς:
Ένα ταξίδι όπου υπάρχουν άνθρωποι» 

ISBN: 978-618-81862-1-7

Τελετή Βράβευσης του 2ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

{youtube}2Mjo410aIb0{/youtube}

Σε μια ιδιαίτερη τελετή βράβευσης απονεμήθηκαν το Σάββατο του Λαζάρου, στις 23 του Απρίλη, οι διακρίσεις του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας που διοργάνωσε το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών στο αμφιθέατρο του ακόμη… νεόδμητου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Το «παρών» έδωσαν η  Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σοφία Χριστοπούλου, η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας κ. Ισμήνη Καβαλλάρη, η Συμβούλος Φιλολόγων κ. Παναγιώτα Ψυχογυιοπούλου και οι συγγραφείς Σπύρος Βρεττός και Βασίλης Λαδάς.

Ωστόσο, το πιο μελικό και συνάμα ηχηρό «παρών» έδωσαν τα παιδιά που αψήφησαν τα χιλιόμετρα ή την ιδιαιτερότητα της ημέρας και τίμησαν την εκδήλωσή μας με την παρουσία τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναγνώστηκαν από μαθητές της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας αποσπάσματα από τα βραβευθέντα έργα με μουσική πλαισίωση από τις σολίστ της «Πατραϊκής Μαντολινάτας» κ. Μαριβάσιας Κολλιοπούλου και Παναγιώτας Πούλιου. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Διαγωνισμού κ. Αθανασία Μπαλωμένου, Διευθύντρια του Π.Γ.Π.Π., και Μαίρη Σιδηρά, Φιλόλογος, μίλησαν για τις στατιστικές παραμέτρους, αλλά και τις θεματικές και υφολογικές ιδιαιτερότητες του φετινού Διαγωνισμού. Ιδιαίτερο τόνο στην τελετή έδωσε η  βραβευμένη χορωδία του Σχολείου CantoExperimentalυπό τη διεύθυνση της κ. Ιωάννας Μιντιλογλίτη και σολίστ στο πιάνο τον κ. Παναγιώτη Χατζηαντωνίου που ερμήνευσε τραγούδια από διάφορους λαούς.

Ο 2ος  Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών, έχει την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και «αν κρίνουμε από τη σαρωτική φετινή συμμετοχή μαθητών και σχολείων από όλη την Ελλάδα, γίνεται πλέον θεσμός», όπως τόνισε η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Αθανασία Μπαλωμένου.

Οι αριθμοί μιλούν εξάλλου από μόνοι τους: Από την Ξάνθη έως το Ηράκλειο της Κρήτης και από την Κεφαλονιά ώς τη Μυτιλήνη το σύνολο των μαθητικών έργων ανήλθε στα 201 και τα συμμετέχοντα σχολεία στα 94. Ο αριθμός αυτός στις επιμέρους κατηγορίες αντιπροσωπεύθηκε ως εξής: Διήγημα Λυκείου 32 συμμετοχές, Ποίημα Λυκείου 54 συμμετοχές, Διήγημα Γυμνασίου 55 συμμετοχές και, τέλος Ποίημα Γυμνασίου 60 συμμετοχές.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν η κ. Άννα Κατσιγιάννη, Επίκουρος Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η κ. Σοφία Χριστοπούλου, Προϊσταμένη Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, η Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Παναγιώτα Ψυχογιοπούλου, οι συγγραφείς και ποιητές κ. Βασίλης Λαδάς και Σπύρος Βρεττός, η κ. Θεοδώρα Μέντη, φιλόλογος του Πρότυπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και μέλος της συγγραφικής ομάδα του εγχειριδίου των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου και τέλος οι κ. Μαίρη Σιδηρά, Αγγελική Αργυρίου, Νόνη Αβραμίδου και Κατερίνα Πλακούδα, φιλόλογοι του  Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών.

Το κείμενο αυτό -που δεν δημοσιεύτηκε αμέσως μετά την εκδήλωση, ακολουθώντας τους ρυθμούς και τις προτεραιότητες του ελληνικού σχολείου…- επιγράφεται «μετά τη γιορτή», καθώς φέρει τι από τη μελαγχολία του συντελεσμένου χρόνου, την ανάμνηση του γιορτινού ενθουσιασμού που ένωσε τόσους ανθρώπους, τον συντονισμό της ενήλικης κοινότητάς μας με την ανεπανάληπτη της εφηβείας όραση και την αλληλέγγυα στάση της προς τον πάσχοντα άνθρωπο, με το φέγγος μαθητών που έχουν ήδη καλλιτεχνική ταυτότητα ή και με άλλους που η δροσιά της ηλικίας αποδίδει πρόσημο χάρης στις προσπάθειές τους. Κείμενο υβριδικό, στέκει ανάμεσα στην πληροφόρηση και την αποτίμηση, αναποφάσιστο να τελειώσει. Για τον λόγο αυτό, παραδίδει τη σκυτάλη της συνέχειας στο σχετικό με την Έκδοση του 2ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού που οργάνωσε το Π.Γ.Π.Π. κείμενο – αρχείο!

Οι ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ                   Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ                         ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΛΑΚΟΥΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Π.Γ.Π.Π.                                ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Π.Γ.Π.Π.

ΜΑΙΡΗ ΣΙΔΗΡΑ                                             ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Π.Γ.Π.Π.                                   ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Π.Γ.Π.Π.

                       ΚΑΛΛΙΦΡΟΝΗ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ                  

                          ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Π.Γ.Π.Π.