eTwinning

   

etwinning logo 656x369

H εφημερίδα μας

Το περιοδικό μας

  da da issue2

Δυτικός άνεμος

Εκδόσεις

roda

"Τα ρόδα της αυγής..." (pdf)

Ποιήματα και διηγήματα που διακρίθηκαν
στον Β΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό
του Π.Γ.Π.Π.: «Στη γειτονιά μου ή σε τόπους μακρινούς:
Ένα ταξίδι όπου υπάρχουν άνθρωποι» 

ISBN: 978-618-81862-1-7

Εscape: «Μια εκπαιδευτική αθλητική πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών»

    • Για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στο πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας του ΚΕΣΥΠ με τίτλο Εscape : «Μια εκπαιδευτική αθλητική πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών»
      Το φύλλο εργασίας που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε για τη σχολική χρονιά 2013-2014 είχε τίτλο «Πρώτες Βοήθειες και αθλητής αγώνων δρόμου».
      Οι τραυματισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής αλλά και ειδικότερα των αθλητικών δραστηριοτήτων όλων μας. Έτσι η πρόληψη των τραυματισμών αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισής τους αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη σωστής γνώσης παροχής Πρώτων Βοηθειών σε περίπτωση πρόκλησής τους. Γενικότερα οι γνώσεις παροχής Πρώτων Βοηθειών μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις ζωές μας και των συνανθρώπων μας.
      Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα οι μαθητές μας αναζητώντας πληροφορίες από διαδικτυακές πηγές και με τη χρήση των Τ.Π.Ε, εργάστηκαν σε συνεργατικό κείμενο αναζητώντας τις απαντήσεις στους προβληματισμούς του φύλλου εργασίας.
      :

 

  • Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές:

      •  - Να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τι είναι οι Πρώτες Βοήθειες

      •  - Να μάθουν να εκτιμούν καταστάσεις όπου οι Πρώτες Βοήθειες είναι απαραίτητες

      •  - Να εντοπίζουν και να προλαμβάνουν ατυχήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης

      •  - Να επιλέγουν το σωστό τρόπο προπόνησης έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο τραυματισμού τους με ψυχραιμία

    •  - Να χειρίζονται με ψυχραιμία επείγουσες καταστάσεις Πρώτων Βοηθειών

 

    • pv1Στο πρόγραμμα ασχοληθήκαμε με τις Πρώτες Βοήθειες και για το λόγο αυτό κρίναμε απαραίτητη μια επίσκεψη στον Ερυθρό Σταυρό. Εκεί οι μαθητές του προγράμματος ενημερώθηκαν σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες από  ομάδα του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Πάτρας. Η ενημέρωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και  προσέφερε χρήσιμες και απαραίτητες πληροφορίες  στους μαθητές, σχετικά με αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. 

 

  • Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος αγώνας δρόμου του προγράμματος με τίτλο «Escape» του ΚΕΣΥΠ της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης του Ν. Αχαΐας. 
    Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Πάτρας και υπήρξε ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής στον αγώνα για όλους τους μαθητές αλλά και τους κηδεμόνες τους.
    Οι μαθητές του σχολείου μας, αγωνίστηκαν όλοι στηρίζοντας την εκδήλωση αυτή ενώ υπήρξε και μεγάλη συμμετοχή μαθητών του σχολείου μας εκτός του προγράμματος. Στον αγώνα συμμετείχαν μαθητές από την Ολλανδία που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα Escape και επισκέφτηκαν την πόλη μας στα πλαίσια ανταλλαγής μαθητών.agwnasΕπιθυμούμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στους μαθητές μας, που με αγωνιστικό πνεύμα και αγωνιστική διάθεση χάρηκαν τον αγώνα καταφέρνοντας να τερματίσουν όλοι σε πολύ καλή σειρά τερματισμού και έδωσαν ραντεβού για τον αγώνα της επόμενης χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως την επόμενη σχολική χρονιά, η πόλη της Πάτρας θα αναλάβει την πανευρωπαϊκή διοργάνωση του προγράμματος Escape και θα υποδεχτούμε στην πόλη μας μαθητές από όλες τις χώρες της ηπείρου μας.
    Σας περιμένουμε λοιπόν όλους, μικρούς και μεγάλους στον επόμενο αγώνα του Escape που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα και θα έχει πανευρωπαϊκή συμμετοχή!!!!

 

  • Μέσα από το Δίκτυο του Escape την Πέμπτη 3-4-2014 πραγματοποιήθηκε ημερήσια επίσκεψη στην Αθήνα με σκοπό οι μαθητές να ξεναγηθούν στους χώρους του Ο.Α.Κ.Α και του Παναθηναϊκού σταδίου. Έγινε ενημέρωση για την ιστορία του Κεντρικού Σταδίου και για τις πιο σημαντικές διοργανώσεις του, στη συνέχεια έγινε  ξενάγηση στους χώρους του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου και στο γήπεδο Καλαθοσφαίρισης. Εκεί οι μαθητές είχαν ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέρος της προπόνησης της ομάδας basket του Παναθηναϊκού. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε επίσκεψη στους χώρους του Παναθηναϊκού σταδίου και στο μικρό αθλητικό του Μουσείο.

 

  • Η επίσκεψη της Πατρινής αθλήτριας του Μαραθωνίου κ. Ρήγα Σοφίας και του προπονητή της κ. Δαγκόγλου Ιωάννη είχε σαν αποτέλεσμα  μια ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική συζήτηση για τα προβλήματα της προπόνησης και τους τραυματισμούς ενός αθλητή. Οι μαθητές έθεσαν ερωτήματα και απορίες στην αθλήτρια και τον προπονητή της, παίρνοντας πλήθος πληροφοριών για  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Η συνάντηση κρίθηκε επιτυχής και εποικοδομητική.

 

    • Την Πέμπτη 10-4-2014 πραγματοποιήθηκε η τελική παρουσίαση του προγράμματος Escape στην Αγορά Αργύρη μαζί με όλα τα υπόλοιπα σχολεία του Δικτύου.
      Η παρουσίαση του σχολείου μας έγινε μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο με χιουμοριστική προσέγγιση στο θέμα και πολύ κέφι. Οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, μέσα από την εκπαιδευτική τεχνική της δραματοποίησης η οποία προσέγγισε με επιτυχία το θέμα, με το οποίο ασχοληθήκαμε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.

 

  • Το πρόγραμμα ESCAPE θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά και αυτή θα είναι η χρονιά που η Πάτρα θα φιλοξενήσει την Πανευρωπαϊκή διοργάνωση του ESCAPE. Μαθητές από όλες τις χώρες της Ευρώπης θα έρθουν στην πόλη μας στα πλαίσια ανταλλαγής μαθητών για να πάρουν μέρος στις δράσεις του προγράμματος. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές μας να επισκεφτούν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
    Σας περιμένουμε λοιπόν στην ομάδα του ESCAPE την επόμενη σχολική χρονιά και είναι σίγουρο ότι θα περάσετε αξέχαστα.

 

  • Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές: Αργυρόπουλος Θόδωρος, Αφαλωνιάτης Λάμπρος, Βενέρης Γιάννης, Κάκκος Μάριος, Κάκκου Κωνσταντίνα, Μεντζελόπουλος Φάνης, Παπαδημητρίου Βιολέττα και Στάθη Κορίνα.
  • Υπεύθυνοι καθηγητές: Αθανασόπουλος Δημήτρης ΠΕ19, Χαλκιοπούλου Αντιγόνη ΠΕ11 και Ρήγα Βασιλική ΠΕ03.