eTwinning

   

etwinning logo 656x369

H εφημερίδα μας

Το περιοδικό μας

  da da issue2

Δυτικός άνεμος

Εκδόσεις

roda

"Τα ρόδα της αυγής..." (pdf)

Ποιήματα και διηγήματα που διακρίθηκαν
στον Β΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό
του Π.Γ.Π.Π.: «Στη γειτονιά μου ή σε τόπους μακρινούς:
Ένα ταξίδι όπου υπάρχουν άνθρωποι» 

ISBN: 978-618-81862-1-7

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Ακούειν»

Μια από τις σημαντικότερες αισθήσεις μας για αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου είναι η ακοή. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε τη σχολική χρονιά 2013 -2014 να μελετήσουμε την «ακρόαση του περιβάλλοντος» μέσα από ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που το ονομάσαμε «ακούειν».

Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε. Ν. Αχαΐας με τίτλο «Ακουστική και Ιστορική ξενάγηση στα Αρχαία Θέατρα της Ν.Δ. Ελλάδας». Το δίκτυο αυτό ιδρύθηκε το Σχολικό έτος 2013 -2014, ύστερα από πρόταση εκπαιδευτικών του Σχολείου μας, το οποίο είναι συνεργαζόμενος φορέας του δικτύου. Για το λόγο αυτό η ενασχόλησή μας με την Ακουστική και την  Τεχνολογία Ήχου θα συνεχιστεί και στα επόμενα σχολικά έτη με νέα προγράμματα και δράσεις.  

 

Το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε είχε σαν στόχο την εξοικείωση των μαθητών με:

? τα ηχητικά κύματα και τα φαινόμενα της αλληλεπίδρασης του ήχου με το χώρο
? τις παραμέτρους «καλής» ακρόασης
? την μέτρηση/καταγραφή του ακουστικού περιβαλλοντος
? τη χρήση των Τ.Π.Ε. στην επεξεργασία ηχητικών σημάτων

Υλοποιήσαμε τις παρακάτω δράσεις:

Μελετήσαμε τις θεωρητικές έννοιες της ακουστικής και συγκεκριμένα τη mixerφύση του ήχου (ταχύτητα, συχνότητα, ένταση), τα φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τη διάδοση του ήχου (ανάκλαση, αντήχηση, ηχώ).

Μετρήσαμε το θόρυβο και τις ηχητικές στάθμες έντασης του Σχολείου μας χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα όργανα μέτρησης.

Υποστηρίξαμε ηχητικά όλες τις εκδηλώσεις του Σχολείου μας που απαιτούσαν ηχητική αναπαραγωγή μέσα από ηλεκτροακουστική εγκατάστση.

Ηχογραφήσαμε τη χορωδία του Σχολείου μας σε πρόβες και επίσημες εμφανίσεις και ακούσαμε τις διαφορές στην ηχητική απόδοση ανάλογα με το χώρο μέσα στον οποίο έγινε το κάθε μουσικό δρώμενο.

  • Η παιδαγωγική μας ομάδα αποτελείται από τον κο Χατζηαντωνίου Παναγιώτη, την κα Βουτσινά Λαμπρινή, τον κο Αθανασόπουλο Δημήτρη και την κα Μιντιλογλίτη Ιωάννα. Η περιβαλλοντική ομάδα αποτελείται από τους μαθητές: Βενέρη Ιωάννη, Ζαχαροπούλου Λυδία, Κάκκο Μάριο, Καλαντζή Μαρία, Λουκοπούλου Ευριδίκη, Μπούμη Δημήτριο, Πανάρετο Ανδρέα.
    • Το βίντεο (αρχείο mp4) που ακολουθεί παρουσιάζει μερικά σημαντικά στοιχεία και αποτελέσματα του προγράμματός μας:
    • {mov}akouein{/mov}

Ακούστε μικρά ηχητικά δείγματα (25-30 δευτερολέπτων) ηχογράφησης της χορωδίας του Σχολείου και παρατηρήστε τη διαφορετική αντήχηση ανάλογα με το χώρο:

1) Πρόβα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας {mp3}pr1{/mp3}

{mp3}pr2{/mp3}

2) Εμφάνιση στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας {mp3}ka1{/mp3}

{mp3}ka2{/mp3}